Happy 4th Birthday Farrel @ Hong Kong

Alhamdulillah..12mac haritu Farrel dah 4thn dan utk kali ke4 ni special sikit sebab bawa dia celebrate di Hong Kong Disneyland..di Disneyland Hotel ni mmg ada buat Buffet tiap2 malam bersama dgn ada Mickey & Friends..tp ada problem utk kitaorg sbb makanan dia bercampur dgn yang tak halal…

Jadi,selesai check in tu kami pun ke cafe dkt Disneyland Hotel..restoran ni

image

Disebabkan nak sgt lah mickey tu semua dtg celebrate dgn anak aku kan,so try tanya blh x request utk halal food..Alhamdulillah diorg kata ok..walaupun harga mcm agak x munasabah sikit lah…dlm lebih kurang 513HKD utk seorg..anak aku 2 org tu dia bg free..aku dgn laki aku ni ingat kitaorg mkn buffet lah kan..ada 1 site utk halal food ke kan…sekali malam tu dtg..dia dh siapkan 1 meja aku tgk atas tu siap sudu,garfu,cawan semuanya plastik..

Xlama lepastu dtg sorg chef,asal dari gombak

image

Chef ni lah yg masakkan halal food utk kitaorg..dia buat sup,nasi minyak,ada lauk,ada sayur,last ada buah..semua dia hidang atas meja…sbb kitaorg request halal food jadi dia mmg jaga lah sbb dia kata ada org yg x kesah diorg makan je seafood ke kan..

image

Semuanya plastik tau..tp sedaappp..

image

Utk birthday kek aku dh order masa awal2 booking bilik dulu..harga kalau x silap aku dlm 276HKD..blh lah kan utk chocolate kek,tp rasa ya ampun!!pahit!! Haha…

image

Kecik ek kek dia??haha..blh laaa kata pun nk bg budak happy…

image

image

image

image

image

Ramai org celebrate birthday dkt sini..tp Minnie bukan main sombong lagi,langsung x jumpa kitaorg.hehe

Cukuplah kalini ya Farrel…nanti next year insyaAllah blh celebrate kat tmpat lain lagi…hehe

Utk byk2 gambar lain blh lah tgk dkt facebook aku ya…dh free2 nanti aku upload gambar yg byk2 tu..hehe

Advertisements

Hong Kong Day 5 (Hotel-Airport)

Salam,sebenarnya skrg ni aku dlm flight balik ke kl semula…baju x sempat keluar lagi dari dalam bag..baju kotor belum basuh…ya ampun,pemalasnya aku…harini aku balik kl lagi…

image

Ok,berbalik pada cerita hong kong..utk last day ni mmg x kemana…flight aku 3.30ptg..jadi selesai checkout dari hotel terus ke airport..tp kalini kami naik teksi kos dia kalau aku x silap 170HKD..teksinya besar dan luas..muat semua2 brg aku yg byk gila tu.hehe

image

Pusing2 dkt airport..sesiapa yang ada tertinggal barang nk beli blh beli dkt kedai disney dlm airport ni..harga sama je mcm dkt Disneyland..

Dkt airport ni siap ada tmpt budak2 main tau..so xde lah bosan kan…sambil tgk2 kapal giteww..hehe.

image

image

Flight harini 3jam lbh..aku sampai KLIA pukul 6lbh mcm tu..kalini aku naik Boeing 777…seram membayangkan nasib MH370,tp bila makanan sampai terus lupa semuanya

image

image

image

Farrel pulak sedap tidur

image

Lepastu baru bgn nak makan.

image

Alhamdulillah kami selamat sampai KLIA..lepasni sambung cuti ke segamat pulak…hehe

Hong Kong Day 4 (Disneyland)

Morning!!harini pagi2 lagi dh bgn,kemas2 bag..harini kami checkout dari Disney Hollywood Hotel,kami akan check in dkt hotel sebelah iaitu Disneyland Hotel…kami terus ke Disneyland Hotel utk uruskn check in..sgt senang sbb semua bag diorg yg akan transfer kan utk kita..

image

image

image

Hotel ni lbh cantik mcm ala2 princess pulak…TQ jugak kepada hotel sbb ada gift utk Farrel

image

image

image

image

Cantik kan?blh main sembunyi2 dlm tu…utk harini bilik kami sea view…mmg sgt nyaman..sejukkk!!

Settle check in kami terus jalan2 masuk ke park utk second day…breakfast dlm park makan waffle ni..sedap

image

Hari ni kami santai2 je masuk relax2…pusing mana tmpat yg x pergi lagi.

image

image

image

image

image

Utk harini kami x stay park sampai malam sbb malam nanti kami ada dinner utk celebrate birthday Farrel..

image

Ice cream ni pun sgt best..bentuk kepala mickey harga 28HKD…

image

image

Petang dlm pukul 6 kitaorg terus balik hotel..siap2 utk dinner malam nanti.utk birthday Farrel nanti aku open 1 entry khas ya…hehe…

Hong Kong Day 3 (Disneyland)

Yeayy hari ni kami semua ke Hong Kong Disneyland..ini lah sbb utama kami melancong ke sini…sbb tu x beriya sgt berjalan dkt bandar HK.

Bermula harini mummy dgn Daddy pun nak jadi mcm Farrel dgn Fazree..nak jadi budak2 utk 2 hari…ok,utk disneyland ni kami ambil ticket park utk 2days sbb rasanya x brp cukup kalau 1 hari…lagipun blh relax sikit kan.

So,pagi ni kami bertolak dari Marriot dlm pukul 11 pagi..dlm setengah jam sampai lah ke disneyland..Dari situ kami ambil shuttle bus sbb nak check in dulu dkt hotel.

Dkt Disneyland ni ada 2 hotel,jadi utk malam yg pertama ni kami stay dkt Disney Holywood Hotel dan utk malam esok kami check in di Disneyland Hotel.

Disney Holywood hotel ni lbh kepada cartoon2 mickey semua..dlm bilik,dlm lif semuanya ada mickey

image

image

image

Bilik mmg sgt selesa,selesai check in kami terus naik shuttle bus yg mmg hotel sediakan sbb kalau nk jalan kaki ke park mmg jauh nak mam lah kan…so mmg kena naik bus tu..

Jauh oii tempat dari turun bus nak masuk ke disneyland punya park ni..jalan nak masuk je dh penat dah…nasib baik lah time ni cuaca sejuk2 berangin je..so xde lah terasa penat sgt…

image

image

image

Diantara tempat2 wajib utk ambil gambar..

Lepasni baru masuk ke gate dia..diorg akan check bag..tp aku lepas je bawak masuk coke,biskut sikit sbb dh prepare kalau dia tanya ckp je budak punya makanan..tp coke tu macam xlepas lah kot kan kalau ckp budak punya…wakaka…sbb coke dkt dlm tu harga dalam berbelas gak duit malaysia…

image

image

image

image

Dah pesan dgn Suami..harini jumpa apa2 character yg sempat nak ambil gambar,ambil gambar dulu sbb esok malas dah nak bawak masuk camera byk2 brg dkt dalam ni..byk jugak game yg anak aku dpt masuk dkt sini ada 1 je dia x lepas ketinggian

image

Jadi suami je naik sorang2..aku pun x ingin nak naik benda laju2 ni..
Utk makan kami ada makan dkt Adventure Land ada restoran Halal dkt dlm tu..makan pun ok..harga blh tahan lah jugak..lebih kurang 100HKD utk seorg…ini pun lupa nak ambil gambar.

Oh ya,bila dh masuk park ni actually blh je kalau korang nk balik bilik nk solat ke..nak mandi anak ke..tp kalau nak solat ke blh je jumpa staf diorg n bgtau…diorg ada 1 bilik dkt area park tu utk solat.

Naik apa2 ride yg sempat…sementara nak tunggu malam sbb nak tgk fireworks..sebenarnya bilik aku utk malam ni park view sebenarnya blh jugak nampak dr bilik je…tp serious aku ckp jgn lah balik bilik tunggu lah sampai hbs..mmg berbaloi…rasa hilang penat 1 hari dkt sini.

image

image

Mmg best sgt2..dh hbs semua baru balik bilik..mmg ramai gila lah nk balik naik shuttle ni..kebanyakan diorg pun mmg stay dkt hotel2 sini…tp bus diorg sekejap je…mmg sentiasa ada je bus..so,sambung esok…lbh excited sbb esok malam nk celebrate bday Farrel!!

Hong Kong Day 2(Ngong Ping 360-Ladies Market)

Utk hari kedua ni..kitaorg relax dan santai2..nama pun holiday..xnak ada yang penat nanti mood jadi x best lah kan..so bangun pagi..siap budak2..breakfast dulu siap2 dkt Hotel…lepastu naik Transport terus ke Tung Chung. Sebenarnya trip kalini banyak jugak dpt jimat sbb hotel tempat aku stay ni sediakan transport…ada shuttle bas ke semua tempat…
Jadi sampai sini terus nmpk sign board utk naik cable car..jalan ke depan sikit akan nampak CityGate Outlet,Jalan lagi akan smpai tempat naik Cable Car ni…beratur mmg panjang tp sgt cepat..walaupun anak aku yg kecik tu sempat tidur…

image

image

image

Ni utk naik ke tempat beli tiket

image

Harga utk Adult HKD150 dan children HKD75..tp mmg berbaloi..lama nak sampai mmg gayat..nasib baik x ambil yg Crystal Glass punya Cable Car..dgn cuaca sejuk lagi..sampai dkt sana diorg akan tunjuk lah gambar 1 family korang dh siap print dia jual HKD100…mcm aku terpedaya sbb tgk gambar tu lawa..beli lah jugak 1…dah sampai hujung tu ada mcm tmpat2 budha, dan ada Patung budha yg besar sgt..tp sayang masa aku pergi ni kabus tebal..jadi x nampak.
Lepastu kami pun naik Cable car lagi sekali utk patah balik sbb nk ke Mong Kok pulak…dh jalan2 nak ke MTR tu nampak pulak citygate outlet ni…mula2 dh ckp dah dgn En.Hubby x payah lah masuk..ala2 JPO je tu…jadi mmg dh nekad x nak masuk..sekali dah lalu depan hati x blh tahan…masuk jugak lah…En.Hubby kata xapa masuk je tgk..

image

Depan pintu dah pesan ni Laki bini jangan terpedaya apa2 dkt dalam tu,dkt malaysia ada je…utk pertama kalinya misi berjaya…mmg pada aku x ada apa sgt dlm tu..xada lah murah sgt..ada tu lagi mahal dari Malaysia…so jgn risau,dah sampai blh je masuk tgk..tp hati kena kental lah…kalau x keras hati mmg terambil jugak…wakakaka…

Seterusnya masuk ke stesen MTR,naik train utk ke Mong Kok tp kena tukar Train sekali di Lai King..mmg tempat sgt senang..ikut je sign board insyaAllah x sesat.

image

Org Hong Kong X berapa berbudi bahasa ya..diorg x bg laki aku duduk dalam train.
Org dia macam sombong..semua benda diorg nak buat cepat2..xmcm org Malaysia..relax je..
Jadi Last sekali turun di Mong Kok station..pergi ke E2…terus je naik tangga dan kena lah jalan sikit dlm 2block..lepastu nampak dah ladies market..

image

image

Ni dkt area Ladies Market,dkt sini byk souvenir dan brg2 diorg jual…tp orang dia memaksa sampai tarik2 baju tau..aku kena jugak,dia x letak harga,bila tanya harga terus dia paksa2 suruh beli..so mula2 tawar byk2 at least separuh dari harga yg dia letak…lepastu kalau kita kata x nak dia makin turun harga…

Masa dkt sini aku makan dkt 1 kedai halal..nama dia Miss Indian..makan nasi briyani dgn nasi goreng..tp sbb kebulur campur dgn kekecohan anak2 x sempat ambil gambar

Settle beli barang dkt ladies market,terus ambil train balik ke Ngong Ping sbb dr sana ada Shuttle Bus terus ke Hotel…bagus sgt stay Marriot ni,byk jimat utk duit teksi. Esok nak check out,excited nak ke Disneyland!!!

Hong Kong Part 1(Airport-Hotel)

Salam…harini aku fly ke Hong Kong…1st time travel sejauh ni dgn budak2…tq kpd En Hubby..

Flight pukul 11.30pagi dari Kota Kinabalu International Airport..flight ni selama 3jam..dgn keadaan insiden MH370 aku rasa sikit takut nak naik flight ni…

image

image

image

Punya lah besar airport Hong Kong ni…baru nak masuk imegration budak2 dia dh check suhu takut demam..lepastu nak ambil beg punya lah jauh siap kena naik train mcm ni..lepastu kena jalan jauh lagi ambil bag..mmg jauh lbh besar dr klia.

image

sampai2 je En.Hubby tu sebuk lah nk cari kedai Bose lah..sempat jalan2 di airport lepastu tunggu transport utk ke Hotel.
Utk travel kalini aku bawa stroller dan ada buggy ni utk Farrel

image

So x ada lah penat sgt nak berjalan..
Utk hari pertama dan kedua ni aku stay hotel dekat je dgn airport..iaitu Skycity Marriot Hong Kong…stay sini 2 malam..lepastu baru ke disneyland..

image

image

Lepas sampai hotel sempat tidur dulu sbb budak2 pun penat lepastu malam kitaorg ke airport semula dan makan dekat sana..ada 1 kedai halal nama Popeye di terminal 1…ala2 mcm kfc tp kfc jauh lagi sedap..ni dh lah mahal..tp xbest..sebab lapar bedal ajelaaa…
Dkt airport jugak kami beli Octopus Cart..blh pakai utk naik MTR ala2 LRT tu…lepastu blh pakai dkt kedai2 jugak…harga HKD150 utk Adult dan HKD70 utk children 3-12years..sbb esok plan nk naik MTR ni so better beli kad ni..cuma nanti sebelum balik pulangkan kad ni jadi dpt refund HKD50 utk setiap kad.beli mineral water dkt 7E..lepastu balik ke hotel..esok InsyaAllah kita akan ke Ngong Ping dgn Ladies Market..Rasanya itu sahaja yg terlarat dgn budak2 lagi kan…lagipun kita dtg sini lebih kepada nak ke Disneyland.

Berkenalan dengan HFMD..

Salam…dari ada anak dulu,xpernah sikit pun terlintas dalam hati ni pasal penyakit HFMD ataupun sakit kaki,tgn dan mulut…

Dan kalini terkena pada anak no 2 aku…baru terhegeh2 aku nk jumpa cik google..

Bermulalah episod HFMD…mcm aku kata lah aku mmg x terfikir langsung pasal penyakit ni,malam tu Fazree demam panas..aku rasa badan lain mcm..tgk ada gigi nk tumbuh..bg ubat demam..biar dia tidur…dlm 2am dia bgn x tidur2 merengek sampai 4am…
Xblh jadi ni,aku mandi kan dia..bg ubat lagi..dia tidur sampai 8am…

Aku sedar badan dia panas lain mcm..bongkar tempat ubat..jumpa 1 ubat ‘Voren’ pakai bila bdn dia panas sgt…aku pun cucuk masuk bambam dia…dia ok sekejap..tidur lagi sampai 11.30am…tp lpastu bgn badan panas gila..
Terus bawak jumpa Paed…dia check 1 badan..tgk ulser byk dlm mulut,kaki ada sebiji bintik merah..celah kelengkang ada 3,4 biji…aduh..seram jugak aku dgr dia kena HFMD ni…dgr bunyi mcm teruk je…tp doc explain xde apa..dia bgtau aku siap2 lagi 2,3 hari apa yg akan jadi…
Jadi aku ambil ubat siap2…nk sgt dia cpt baik…nx week nk travel ni Dik…So,

DAY 2

image

image

image

Semua bintik2 dah keluar…tp ulser dlm mulut yg buat dia merengek sgt2.

Day 3

image

Malam tadi tidur dia ok sikit compare dgn hari2 sebelum ni…bgn cranky,sumbat botol dia ok…aku bg air masak,bg jugak susu..
Pagi ni aku bawak dia ke Damai Specialist…saja jumpa Paed lain sbb Husband aku risau sgt kitaorg nak travel next week..in case Dr kata xok..masih sempat lagi kot nak postpone holiday…huarrrr!!

Appoiment 2.30..sampai2 terus dpt jumpa Dr..dia kata dlm nx week pon dah ok kot..cuma kena jaga abang dia takut jangkit…aduhai..harap2 xlah..

DAY 4

image

Hari ni Alhamdulillah rasanya dh ok sikit..Fazree start nak mkn,dh blh main2 mcm biasa…ada kdg2 je dia cranky sikit..mengaruk x tau nak apa.

DAY 5
Alhamdulillah rasanya menjelang esok Fazree dh start ok…harini dh mula makan nasi…dh start nakal gaduh2 dgn abg dia…pagi tadi ada susah sikit nak susu..tp dah pujuk2 dia minum dah ok..malam ni je ada muntah sekali

image

DAY 6
Hari ni rasanya dh okay sepenuhnya..cuma kena jaga2 abg dia takut jangkit sbb katanya air liur dia still kuman…harap2 abgnya xkena lah…tp makin x bg dekat makinlah diorg ni nak main sama2..pagi2 tadi siap nak kiss2,kiss dkt mulut pulak tu..aduhaii…

Ubat – ubat
Sepanjang Fazree sakit ni..aku jadi nurse x bertauliah..24jam..jaga dgn penuh kasih syg,sebab aku semangat nk berholiday jadi mengharap sgt dia baik cepat..

image

image

Ni ubat spray utk spray dalam mulut..sbb area tekak pun byk ulser

image

image

Ni pulak gel utk sapu kan area gusi dan mana2 area tepi2 bibir.

image

Ini Voren aku guna masa hr pertama je..demam dia 40°c baru pakai yg ni

image

Dan yang ni mmg sgt membantu,ini sebenarnya ubat demam yg jenis liquid tu tp aku mintak dgn doc jenis yg ini sbb dgn mulut dia byk ulser aku nk paksa2 dia makan..kesian lah kan…jadi pakai ni mmg senang..aku pakai sampai dia baik walaupun x demam sbb Dr kata dpt lah legakan sakit sikit..

Yang penting ibu ayah sabarlah banyak2..rajin jaga anak sakit.insyaAllah cepat lah dia sembuh

Berkenalan dengan HFMD..

Salam…dari ada anak dulu,xpernah sikit pun terlintas dalam hati ni pasal penyakit HFMD ataupun sakit kaki,tgn dan mulut…

Dan kalini terkena pada anak no 2 aku…baru terhegeh2 aku nk jumpa cik google..

Bermulalah episod HFMD…mcm aku kata lah aku mmg x terfikir langsung pasal penyakit ni,malam tu Fazree demam panas..aku rasa badan lain mcm..tgk ada gigi nk tumbuh..bg ubat demam..biar dia tidur…dlm 2am dia bgn x tidur2 merengek sampai 4am…
Xblh jadi ni,aku mandi kan dia..bg ubat lagi..dia tidur sampai 8am…

Aku sedar badan dia panas lain mcm..bongkar tempat ubat..jumpa 1 ubat ‘Voren’ pakai bila bdn dia panas sgt…aku pun cucuk masuk bambam dia…dia ok sekejap..tidur lagi sampai 11.30am…tp lpastu bgn badan panas gila..
Terus bawak jumpa Paed…dia check 1 badan..tgk ulser byk dlm mulut,kaki ada sebiji bintik merah..celah kelengkang ada 3,4 biji…aduh..seram jugak aku dgr dia kena HFMD ni…dgr bunyi mcm teruk je…tp doc explain xde apa..dia bgtau aku siap2 lagi 2,3 hari apa yg akan jadi…
Jadi aku ambil ubat siap2…nk sgt dia cpt baik…nx week nk travel ni Dik…So,

DAY 2

image

image

image

Semua bintik2 dah keluar…tp ulser dlm mulut yg buat dia merengek sgt2.

Day 3

image

Malam tadi tidur dia ok sikit compare dgn hari2 sebelum ni…bgn cranky,sumbat botol dia ok…aku bg air masak,bg jugak susu..
Pagi ni aku bawak dia ke Damai Specialist…saja jumpa Paed lain sbb Husband aku risau sgt kitaorg nak travel next week..in case Dr kata xok..masih sempat lagi kot nak postpone holiday…huarrrr!!

Appoiment 2.30..sampai2 terus dpt jumpa Dr..dia kata dlm nx week pon dah ok kot..cuma kena jaga abang dia takut jangkit…aduhai..harap2 xlah..

DAY 4

image

Hari ni Alhamdulillah rasanya dh ok sikit..Fazree start nak mkn,dh blh main2 mcm biasa…ada kdg2 je dia cranky sikit..mengaruk x tau nak apa.

DAY 5
Alhamdulillah rasanya menjelang esok Fazree dh start ok…harini dh mula makan nasi…dh start nakal gaduh2 dgn abg dia…pagi tadi ada susah sikit nak susu..tp dah pujuk2 dia minum dah ok..malam ni je ada muntah sekali

image

DAY 6
Hari ni rasanya dh okay sepenuhnya..cuma kena jaga2 abg dia takut jangkit sbb katanya air liur dia still kuman…harap2 abgnya xkena lah…tp makin x bg dekat makinlah diorg ni nak main sama2..pagi2 tadi siap nak kiss2,kiss dkt mulut pulak tu..aduhaii…

Ubat – ubat
Sepanjang Fazree sakit ni..aku jadi nurse x bertauliah..24jam..jaga dgn penuh kasih syg,sebab aku semangat nk berholiday jadi mengharap sgt dia baik cepat..

image

image

Ni ubat spray utk spray dalam mulut..sbb area tekak pun byk ulser

image

image

Ni pulak gel utk sapu kan area gusi dan mana2 area tepi2 bibir.

image

Ini Voren aku guna masa hr pertama je..demam dia 40°c baru pakai yg ni

image

Dan yang ni mmg sgt membantu,ini sebenarnya ubat demam yg jenis liquid tu tp aku mintak dgn doc jenis yg ini sbb dgn mulut dia byk ulser aku nk paksa2 dia makan..kesian lah kan…jadi pakai ni mmg senang..aku pakai sampai dia baik walaupun x demam sbb Dr kata dpt lah legakan sakit sikit..

Yang penting ibu ayah sabarlah banyak2..rajin jaga anak sakit.insyaAllah cepat lah dia sembuh